Sunday 26 June 2011

"Фирмин" от Сам Савидж





   


   "Фирмин" е като среща с любим човек след дълга раздяла. Носещ едновременно и щастие, и тъга. Щастие, че се чувстваш разбран и споделен. Тъга заради прекараните мигове в самота.

   Не можеш да не повярваш на тази история. Авторът Сам Савидж я разказва с искреността на дете, което изцяло е погълнато от това, което иска да сподели. За него нямат значение баналности като достоверност, съмнение, логика... Тук те са незначими и ненужни. Посланието е това, което внимателно те хваща за ръка още в самото начало на книгата, и те отвежда до самия финал. А след това безшумно се оттегля и те оставя замислен, полуусмихнат и леко натъжен.

   Хилавият плъх Фирмин се ражда в мазето на бостънска книжарничка сред конфети от страници, грижливо накъсани от майка му. Къде от любопитство, къде от глад, той опитва тези парченца от Великата книга. От този момент животът му безвъзвратно се променя. Страстта към дъвчене на книжни късчета прераства в страст към книгите като извор на мъдрост, познание и безгранична фантазия. След като осъзнава, че може да чете, нищо не може да спре Фирмин по пътя му да опознае хората и да заприлича на тях... 

   Това е само началото на тази прекрасна история. Любознателният гризач сам споделя с нас патилата, мечтите и разочарованията си. Повежда ни по жилищните канализации, минаваме с него през тесни дупки и тунели, за да се озовем в ежедневието на Норман Шайн и неговата книжарница. 

  Историята не е само за нежната любов към книгите. Тя е и за (невъзможното) приятелство, за различия, за промени, мечти и фантазии. За стремежа към развитие и намиране на общ език с околните. За един самотен писател и за бедността. За семейството и оцеляването извън него. За живота.

"Винаги си мисля, че всичко ще трае вечно, но, уви, нищо не трае вечно. В действителност нищо не трае повече от един кратък миг, с изключение на нещата, които носим в паметта си. Все се опитвам да не изпусна нещо и по-скоро ще умра, отколкото да забравя... Това е животът - по никакъв начин не можеш да го обхванеш в цялостния му смисъл."

   Тази книга лежи на библиотеката ми от близо година. Винаги съм изпитвал интерес към нея, но едва днес импулсивно я грабнах и изчетох почти на един дъх. Вярвам, че това е моментът, в който тя е решила да ми се представи. За което съм благодарен. Един (буквално) книжен плъх намери своето място в сърцето ми.

 Огледайте се, може би "Фирмин" скоро ще се представи
и пред вас?

No comments:

Post a Comment