Saturday 10 December 2011

За басните


Наръчник "Как се чете книга с басни?"
(в частност - "Черната овца и още басни")

1) Удоволствието може да е скъпичко. Не очаквайте да минете тънко, само защото и книжката е тънка. Преглътнете относително нереалистичната цена (9лв.) за толкова малко странички (80) и давайте смело нататък.
2) В басните героите рядко са хора. Обикновено ще четете случки от ежедневието на животни, птици, насекоми и пр. Това обаче не е научно-популярна книга! Не търсете достоверност и прецизност в тая насока.
3) Мислете! Страниците са малко, но добрите автори на басни успяват да впишат много мъдрост в отделните разкази. Ако не я откриете веднага, прочетете пак. Ако и след пети-шести прочит успявате да видите единствено разговор между шебек и мечка, може би просто не ви бива за този жанр. Но горе главата! Винаги можете да провокирате приятелите си като им подарите въпросната книжка!
4) Това не е книга за "начитане". С нея няма да убиете часове наред. Но по една-две басни на ден за настроение и мисловна провокация ще ви се отразят освежаващо.
5) Понеже така или иначе книгата вече е ваша собственост, възползвайте се докрай! Заучете някоя от историите, които са ви впечатлили, и блеснете с дълбока мисъл на следващата среща с компанията.
6) Възможно е авторът да е добавил и любопитни картинки, които може да ви навеят разнородни мисли. Не ги пренебрегвайте!
7) Толкоз. А сега напред към "Черната овца и още басни". Забавлявайте се и четете внимателно. Поуката е някъде там.

No comments:

Post a Comment