Friday 20 April 2012

Човешка "Стръв" от Х.К.Сомоса



Ако трябва да обобщя основната идея на "Стръв" само в едно изречение, то би звучало така: откриеш ли какво доставя на даден човек удоволствие, можеш да го обсебиш. Можеш да контролираш настроението, поведението му, действията, реакциите - всичко е в твоите ръце. Ще се превърнеш в могъщ манипулатор, който разполага с най-опасното оръжие - власт над ума и мисълта. Добре дошли в страховито реалния, макар и футуристичен свят, създаден от Х.К.Самоса.

В недалечно бъдеще испанската полиция е развила нов метод за борба с най-садистичните и неуловими престъпници. Грубата мъжка сила е пренебрегната - всичко е в ръцете (или по-скоро - телата) на специално обучени млади агентки. Те преминават през тежка школа, в която изучават всички видове човешко поведение. Целта е за секунди да подчинят на волята си и да обезвредят най-страховитите престъпници. След това биват пускани като примамка, надявайки се преследваният злодей да захапе тази апетитно изглеждаща плячка. И когато това се случи, е време да бъде приложено наученото. Тежка борба, която, уви, не винаги завършва с успех.

Книгата е интересна и събуди моето любопитство главно с едно име - Уилям Шекспир. Наблюдението, че във всяка шекспирова пиеса се илюстрира конкретен тип човешко поведение хвърля интересна светлина върху един автор, който от векове е обвит в тайнства и догадки. Мисля, че точно тези обяснения, подкрепени с откъси от пиесите, ми помогнаха да възприема "Стръв" като нещо повече от един отличен трилър.

Подобно на героите си Самоса (когото наскоро имахме удоволствието да видим в България) майсторски манипулира сюжета и ме изненада с един силен и запомнящ се финал, в който най-после всички маски биват свалени. Интелигентна книга, която гъделичка въображението и носи немалко скрити послания.

No comments:

Post a Comment