Saturday 10 March 2012

Пристрастяваща Флавия де Лус!

 Първото нещо, което сторих след като прочетох и втората книга от тази поредица, беше да напиша благодарствено писмо до издателите от AMG Publishing. Изключителната находка! Това е една от най-симпатичните героини, с които някога съм се срещал. Честно ви говоря. Толкова устата, съобразителна и непослушна, че няма как да не спечели симпатиите ви на мига. Представям ви Флавия де Лус.

11-годишна сладурана, която изпитва неутолима страст към химията и в частност към всевъзможни отрови. Като добавим към това немирния й характер и безкрайното любопитство към смъртта, не е трудно да предположите, че ще се забърка в неприятности по-често, отколкото вали дъжд в тропиците. И тя го прави. Наглед малко и безпомощно момиченце, завъртят ли се зъбчатите колела в мозъка й, от нея може да се очаква всичко. Изобретателност, манипулации, леки нарушения на закона, хитри разпити, уместни забележки, куп лъжи, химически опити с добри (и не само) подбуди, коварни номера към ненавиждащите я сестри... И преди всичко истории, изпълнени с много хумор, но съжителстващи си с моменти на огромно напрежение и затаяване на дъх.



А кои са останалите герои? Семейство Лус живее в имението Бъкшоу. Бащата е страстен филателист и дори това определение звучи слабо. За него марките са носител на върховна наслада и осмисляне на дните му. Загубил преди време съпругата си Хариет, той успява да открие спокойствие и уют сред страниците на многолистните албуми.
Офелия и Дафни - двете сестри на Флавия. Докато Дафи е маниакален читател и поглъща книга след книга със скоростта, с която яде и диша, Фели е осъзнала, че важното за нея е да свири на пиано и... да бъде красива. В резултат подозирам, че огледалото доста трудно би се отлепило от ръката й. На пръв поглед доста различни, двете са обединени в ненавистта си към Флавия и не пропускат удобен момент да я нападнат и нагрубят. Но ако си мислят, че по-малката им сестра ще преглъща спокойно обидите, не са познали. Защото в малката химическа лаборатория може да се приготви отмъщение, което дълго да бъде помнено... 

 Догър - човекът за всичко в къщата. Иконом, градинар, дърводелец  и пр. Според случая. Бивш военнопленник, той все още бива преследван от кошмари, а самоличностите му внезапно се променят - макар за кратко. Мълчалив и добродушен, при него Флавия открива подкрепа и съвет, когато я закъса. 

Не ми се иска да пропускам готвачката госпожа Малит, лела Фелисия, инспектор Хюит и сержант Грейвс, любимият велосипед Гладис и всички други колоритни и приятни образи, с които ще се срещнете. Всеки си има свой характер и трудно може да бъде забравен.

В тези книги има всичко, което търся като читател - разнообразни и забавни герои, мистериозни случки, които изглеждат неразрешими, обрати в сюжета, свежи шеги и един омагьосващ стил на автора Алън Брадли. Изключителен сладкодумец, когото мога само да поздравя за изпипването на историите си. Дори да оставим всичко друго настрана, от тези книжки можем да научим любопитни факти - както исторически, така и научни. Трябва да си призная, че многобройните химични приложения ме заинтригуваха и погледнах с друг поглед към една сфера, която винаги съм намирал за суха и скучна.
 
Горещо препоръчвам на всички и особено на любителите на добри криминални истории, разказани свежо и с лекота.

No comments:

Post a Comment