Thursday 24 November 2011

Да се заразиш със зло

 

На тази твар ще й отнеме по-малко от седмица, за да довърши целия Манхатън. Около три месеца ще са й нужни, за да превземе страната. За шест месеца ще погълне света.

Забравете романтиката. Изтрийте от спомените си всяка "невъзможна" любов между хора и вампири. Не е зле да спрете да вярвате, че вампирът ще ви обсеби по почти стерилен и безболезнен начин. Пригответе са за кръв, която ще се лее и то в два цвята - човешки червена и млечно бяла. Пазете се от дълго жило, което жадно ще се стрелва към гърлата ви. Очаквайте жертвите съвсем скоро да изгубят броя си. Е, вече сте готови за "Заразата" на Гийермо дел Торо и Чък Хоган - едва първа част от трилогията "Напаст".

Мрачната атмосфера ще ви преследва из цялата книга. Оптимизмът е смачкан безмилостно в ъгъла и мракът удобно пуска пипалата си. Мракът на зловещите нощи. Мракът на болката от изгубените близки. Мракът на отчаянието, че светът се е запътил към своя край.

Авторите умело нагнетяват напрежението и повествованието прилича на... детска прашка. Опъва ти нервите още и още, и още, запознава те с главните и второстепенните герои - един, двама, петима, десетима... И когато представянето е завършено, действието с бясна скорост се изстрелва към теб. Група ентусиасти (по неволя) се впускат в преследване на едно вековно зло, решило най-после да упражни пълен контрол над хората. Това е вампирска история, каквато със сигурност не сте чели.

За да бъда напълно честен с вас, ще завърша с нещо противоречиво. Въпреки че всичко е отлично изпипано, една мисъл ясно се появи след "Заразата". Не съм особен привърженик на този жанр. За истинските маниаци обаче, предстои им ужас, който напълно ще ги обсеби. Обещавам.

No comments:

Post a Comment