Wednesday 16 April 2014

"Тохол" - вълнуващо начало на една амбициозна поредица




Тангра не е само Небето.
Тангра е и всичко между Небето и Земята.
Тангра е всичко. Тангра е животът.

Тохол е 7-годишно момче, което мечтае да стане велик воин. Въображението му рисува титанични битки, за които ще се говори и след хиляда години. Бленува слава, която може да сe сравни с тази на учителя, когото боготвори - багатур-багаина Баяр. Баяр е най-силният български воин, непознаващ вкуса на поражението. Всяка година той не дава шанс на противниците си и трупа победа след победа. Предстои традиционния ежегоден събор на българския народ, провеждан в чест на върховния бог Тангра. Този събор се е състоял години наред в продължение на векове и е свещен за българите. Ключова част от празникa са битките между най-добрите ни воини.

Така започва първа книга от поредицата "Тангра", която е замислена да обхване невероятните 18 тома! Токораз Исто се е заел с тежката задача да разкаже с огромни подробности живота на предците ни далеч преди създаването на българската държава. Успява да бъде толкова подробен и последователен в разказа си, че оставаш с впечатлението, че наистина е присъствал на събитията, които описва. Моменти от бита, обичаите, мисленето, религиозните вярвания (преклонението пред Тангра), саракта (духовната земя), орендата (най-мощната и истинска вътрешна сила), военната подготовка, шаманските практики, отношенията между хората, детските мечти и съзряването на малкото момче... Авторът успява не само да обърне внимание на всички тези аспекти, но и да ги поднесе под формата на увлекателно четиво.

Тук е моментът да спомена, че истинското име на автора всъщност е Стоян Цветкашки, а псевдонимът му означава ТОзи, КОйто РАЗказва ИСТОрии - Токораз Исто. Освен писател, Стоян Цветкашки е ренсей, създател на бойния стил Да Дао, основаващо се върху древната българска бойна система "Да". Именно Да е в центъра на романа и заема огромна част от целия разказ. Дори бих казал, че историческата част от романа би се събрала в не повече от 100-150 страници. 

Авторът обръща огромно внимание на всеки етап от военната подготовка - от физическите упражнения и тактическите занимания до подробно описание на етапите в производството на стрели. Всички тези подробности на моменти ми идваха в повече, губех интерес и се разсейвах. Това ме кара да мисля, че книгата не е особено подходяща за читателките, на които ще им се наложи да потърпят, преди да разберат какво е отредила съдбата за Тохол.

Иначе сюжетът определено е увлекателен и като цяло успява да задържи вниманието. Разказът тече през погледа на самото момче, което само за няколко години успява да преживее изключителни събития. То успява да се развие не само като мъж и воин, но и като могъщ шаман. Преплитането на тези две същности води до случки, в които реалното и фантазията се смесват умело и аз нетърпеливо ги изгълтах.

Едно от най-ценните качества на "Тохол" е мъдростта, която е събрана между тези страници. Под формата на съвети от Баяр към неговия ученик, Токораз Исто е успял да включи стотици правила, които трябва да се спазваш, за да следваш Пътя на воина. Десетки страници, в които има толкова много истина и прозрения, че не можеш да ги четеш като обикновена книга. Реших да не преминавам повърхностно през тях, а да ги обмислям, да се връщам няколко изречения назад, ако е нужно. От една страна, това ми достави голямо удоволствие, но от друга проточи четенето в продължение на няколко седмици...

Като минус за този първи том бих посочил неговата структура. Това са 650 страници, които са написани като една цялостна глава, без разделянето на никакви части. Това ми пречеше, защото всеки път като спирах да чета, се озовавах по средата на някакво действие и много трудно можех да прекъсна на логическо място. Новият разказ следваше веднага, без особен преход. 

Друг недостатък е, че в стремежа си да бъде максимално изчерпателен, Токораз Исто се увлича и неведнъж поднася една и съща информация, обогатена със съвсем малко новости. Това на моменти прави четенето тромаво. От друга страна се появяват интересни теми и въпроси, които обаче не получават отговор. Оставам с уговорката, че не знам дали няма да бъдат развити в следващите томове.

Въпреки споменатите пропуски, "Тохол" е ценно и интересно четиво. Подробностите за живота на двата големи рода - Дуло и Вокил - биха били любопитни за всички българи. Това е роман, който ще се хареса на читателите с интерес към най-старата ни история, които проявяват влечение и към езотерични автори като Карлос Кастанеда, например. Историческите факти са майсторски преплетени с философски размисли, житейски съвети и приключенски моменти.

Вторият том е озаглавен "Ат" - на името на момчето, с което Тохол се среща в началото на първи том. След като се сприятеляват, пътищата им за дълги години се разделят и нямам търпение да разбера какво предстои да се случи в техните отношения. 

No comments:

Post a Comment