Friday, 17 February 2012

"Боен кон" или за силата на приятелството


 Това е една от най-добрите истории, които младите читатели могат да прочетат. Почвам това ревю доста категорично, но има защо. Книжката е толкова интересна, че все си мислех колко малко не й достига, за да бъде напълно удовлетворяваща и за "по-сериозни" четящи. Авторът Майкъл Морпурго обаче отлично знае към кого адресира творбата си и за това тя си тежи на мястото.

В "Боен кон" едно прекрасно животно - великолепният кон Джоуи - има изключителна съдба. Като младо жребче попада в дома на Албърт, който го обсипва с грижи и с цялата обич, която е способен да дари. На тях обаче не им е писано да останат дълго заедно. Назряващата Първа световна война се намесва и разделя двамата приятели. От тук невероятното приключение започва.

Харесва ми, че историята се разказва от кончето Джоуи, което любопитно успява да сподели преживяванията с хората, които среща. Някои го посрещат с обич, други - с безразличие, но въпреки всички ужасии, на които става свидетел, запазва добротата в себе си и печели много другари.

Препоръчвам "Боен кон" на всички, които търсят приятелство, доверие, доброта и първа среща с жестокостта на войната - описана реално, но без натоварващи подробности. В съчетание с красивата филмова корица (поздравления за Пергамент Прес) и добрата цена, книжката е един чудесен подарък.

No comments:

Post a Comment