Friday 20 January 2012

Студ по време на престъпления



Дами, това е криминалната книга за вас! Говоря сериозно - ще ви представя един прекрасен роман, в който кървищата са пренебрегнати за сметка на чудесно изградени взаимоотношения. Ще намерите любов, майчинска грижа, преодоляване на различни страхове и куп други неща, които съм сигурен, че ще ви харесат.

Едно мистериозно убийство задвижва събития, които ще доведат до разкриване на тайни, пазени повече от 25 години.
 
Личи си, че книгата е писана от жена, но казвам това единствено като комплимент. Въпреки немислимата трагедия, която ни се разкрива, авторката успява да обгърне с много нежност и внимание всички герои, с които ни среща. Тази дълбочина на образите, сладурската любовна история и прекрасно заплетената фабула са трите неща, които ми доставиха най-голямо удоволствие. Камила Лекберг напомня в много отношения на големия Стиг Ларшон - умерена детайлност, увлекателен разказ, ярко описание на една скована в сняг Швеция, задълбоченост в личните истории на героите, неочакван финал... Все неща, за които можем само да я поздравим!

Докато четох, неведнъж си мислех колко силно се усеща влиянието на Ларшон и феноменалната му трилогия "Милениум". И не бях против - все пак какво лошо има да се стремиш към лигата на най-добрите? Тогава ми хрумна нещо, разрових се в гугъл и установих, че "Ледената принцеса" е написана около 3 години преди "Мъжете, които мразеха жените"! Значи в началото бе Лекберг! А това е едва първата й книга. И ми стана още по-симпатична. От сега с нетърпение очаквам втория й роман - The Preacher. 

Благодаря на Колибри за избора на заглавие, за чудесния превод и красивата корица! Оценка: пълно 6.

No comments:

Post a Comment