Wednesday, 31 July 2013

"Проповедникът" и отново безупречна Камила Лекберг

    

   Преди две години четях основно криминални романи. Тогава имах нужда от по-леки четива, които само бегло ангажират мозъка ми и ми помагат да се разсейвам. Крими - няма какво повече да обяснявам. В резултат често попадах на доста посредствени творби, които толкова ме изнервяха, че все още не знам защо съм ги дочитал. Та някъде там, сред целия потоп от трилъри и криминалета, който всекидневно заливат книжния пазар, се появи Камила Лекберг.

   "Ледената принцеса" ми направи толкова силно впечатление, че се влюбих в авторката от първа дума. Най-много ме зарадва, че е подходила с огромна любов към всичките си герои и въпреки че се случваха сериозни престъпления, все намираше време да ни заведе в домовете им и да ги почувстваме като истински, пълнокръвни човеци. В края на романа изпитвах силна симпатия към повечето от тях и се надявах да се срещнем отново. И се случи - в "Проповедникът".

  Вторият роман на Камила Лекберг, издаден на български от изд. Колибри, хронологично се случва само няколко месеца след действието в "Ледената принцеса". Отново сме в живописното курортно градче Фелбака, където тълпи туристи се изсипват всекидневно заради чудесната природа и прохладата в едно иначе адски горещо лято. Младежите усилено разпускат и през ум не им минава, че ги грози някаква опасност. Младо момиче е открито мъртво и захвърлено сред скалите и това е само началото на едни напрегнати събития. Докато Ерика Фалк се бори с деветия месец на бременността си и с мъка понася всички роднини и "приятели", които внезапно се изсипват да погостуват за ден-два, мъжът в живота й - Патрик Хедстрьом - е нагърбен с отговорната задача да води разследването.


   Камила Лекберг умее да плете увлекателни криминални сюжети, които са абсолютно непредвидими до последните страници и в това отношение напълно задоволява позавяхващата ми страст към този жанр. Всяко събитие води до следващо, всяка следа изстива по-бързо от бира в хладилника, а колкото повече ровят следователите, толкова повече се заплита всичко. 

   Струва ми се, че "Проповедникът" е един прекрасен избор за този ленив сезон, който  традиционно изисква по-леко, но интересно четиво за избраната почивка. Препоръчвам и двете книги на авторката, които са издадени у нас, а добрата новина е, че наесен ни очаква и трета - "Каменоделецът". И, о, щях да забравя - и този път корицата е особено красива, за което специално поздравявам издателството.

No comments:

Post a Comment