Saturday, 2 August 2014

"Папагалът на Флобер" като страст към дребните детайлиГероите на Джулиан Барнс нерядко имат склонност към вманиачаване. Не е нужно обектът на обсесията им да е голям или обществено значим. Те си намират нещо, в което да се вкопчат и след това посоката е само една - към пълно разнищване и натрупване на възможно най-много знания, ценна информация и нищожни детайли, които да поддържат огъня на страстта им. Типичен представител - Джефри Брейтуейт, героят в "Папагалът на Флобер".

Нека не се разбира, моля, че според мен Гюстав Флобер не е обществено значима личност и пристрастеността към него е необяснима. Тук думата ми е по-скоро за дълбочината, в която английският пенсиониран лекар навлиза, за да опознае любимеца си. Той жадно е изгълтал всяка публикувана думичка за французина и нескрито мечтае да открие нови и непознати до момента факти.

Трудът, който Барнс е положил за написването на тази книга, е изключителен! За да уплътни образа на своя герой, авторът е изровил стотици любопитни факти, които е систематизирал по уникален начин. Подредени и категоризирани биографични данни за Гюстав Флобер; любопитен очерк за животните, на които французинът се е самооприличавал; опровергаване на някои от най-ожесточените упреци, дело на критиците и неприятелите му; колоритно описание на всички знайни железопътни пътешествия на автора; носталгични нотки за незавършените му творби; добре структурирана защита срещу 15 обвинения към автора; речник на готовите истини и какво ли още не.

"Папагалът на Флобер" е изключително ценна творба - в художествен, но и основно в научно-литературен план. Подробна и нестандартно поднесена биография на Гюстав Флобер, която съдържа редица ценни знания и данни. И ако не внимавате, нищо чудно след края на книгата неусетно да се озовете с творба на Флобер в ръка. Аз съм си невнимателен по природа - така с огромно удоволствие зачетох "Мадам Бовари" - прекрасна книга, към която, ако не беше Джулиан Барнс, едва ли някога щях да посегна.

No comments:

Post a Comment