Thursday 17 May 2012

"Къщата на джамията" от Кадер Абдола


Кадер Абдола  е автор, чийто живот е съпътстван от толкова обрати, че историята му звучи почти невероятно. Роден в Иран, учи физика, същевременно участва в нелегално ляво политическо движение и се бори срещу управлението на шаха, а по-късно и срещу диктатурата на аятоласите. Преследван е и принудително имигрира в Холандия, където остава като политически бежанец. Проявява изключителна упоритост, докато научи езика и осъществи мечтата си - да бъде писател, при това известен. Автор е на 17 книги, а в България го познаваме с "Къщата на джамията", издадена наскоро от издателство"Жанет-45"


"Къщата на джамията" е изключително пъстра книга. В началото е почти нереална - чувството е сякаш се потапяш дълбоко в онзи Древен Иран от приказките на Шехерезада. Сред шумния пазар, пъстрите килими и димящите наргилета. Усещаш ароматите на сочните плодове, а слухът ти се опиянява от ритмичните напеви на певците от минаретата. Заслушваш се в проповедта на имама и сърцето ти се изпълва с топлина и спокойствие. Променяш се, ставаш по-добър - и ти и мислите ти. И тогава се появява ужасът. Кадер Абдола е успял по жив реалистичен начин да опише едни кървави събития, които потапят в скръб хиляди семейства. Борбата на аятолласите срещу управлението на шаха, опълчването срещу американския режим, протестите, атентатите и безмилостните екзекуции в един страховит период от историята на Ирак и Иран са в центъра на тази книга. Описани са почти в телеграфен стил и по незабравим начин контрастират със семейната идилия в къщата на джамията. Авторът осъжда екстремистите, които, използвайки като оправдание своето вероизповедание, извършват безчинства, които дълго време остават ненаказани. Тази книга те кара да мечтаеш за един остарял свят, в който честта, уважението и традициите значат всичко. За хора, които общуват почтително помежду си. За хора, които вярват в любовта и добротата. Хора, които не са се разболели от амбиции и които отбягват алчността и скъперничеството като самия дявол.


Кадер Абдола разкрива исляма като религия на добродетелите. От страниците лъха смирение, чистота на мислите и благодарност за всичко около теб. Изобилстват прекрасни откъси от Корана, които изпълват читателя с недоумение защо фанатиците по цял свят са се вкопчили тенденциозно в отделни цитати от свещената книга на мюсюлманите. Защо хората избират грозното и жестокото пред красивото и нежното? Защо за едни гарванът е мрачна птица, носеща смърт след себе си, а за други е добрият вестител, който закриля дома?


Изключителна книга, написана на човешки. Простичко, последователно и с голяма любов към семейството. С уважение към възрастните и внимание към младите. С преклонение и почит към една къща, столетия наред закриляща живеещите в нея. Къща, която е прикрила сред стаите си много минало. Лични истории, променили живота на изживелите ги. И един чудесен разказвач, който е успял да чуе какво говорят стените, покривите и масивните врати, след което е направил изключителен жест - споделил е с нас. Кадер Абдола - голям.

No comments:

Post a Comment