Sunday 24 July 2011

Идеален летен "Трилър" - том I

 

    Куршумите пищят зловещо. Тътен от мощна експлозия. Стрела от арбалет. Криминален тип тежко се приближава. Целият остров ще бъде взривен. Опасен престъпник е избягал от затвора! Ти не беше ли на моя страна?...

    ...А единствената заплаха за вас са тичащите наоколо хлапета, които могат отново да засипят хавлията ви с пясък. Изгодно, а? Идеалната плажна книга. Ако сте фенове на този жанр, няма да се разочаровате. Не казвам, че всички разкази заслужават да бъдат прочетени. Ако се замислиш, два или три от тях са си направо досадни. Но други са наистина добри. Личният ми фаворит е "Двойна измама" - ретро уестърн история с неясна развръзка до самия край. А и се посмях с нея, стилът на Дейвид Лис е неочаквано забавен. 

    14 криминални истории. 14 различни стила на писане. Сборникът включва разкази на някои от водещите майстори в жанра - Лий Чайлд, Стив Бери, Дъглас Престън и Линкълн Чайлд, Джеймс Ролинс, Брад Тор и пр. Разнообразието от сюжети е задължително да се отбележи - имаме гръцки терористи, безмилостен отмъстител, зловещ сериен убиец, двойни агенти, предателства, ФБР, ЦРУ и каквото още се сетите. А за десерт ни очаква загадъчна среща със самия Осама бин Ладен.

    Най-хубавото на тези разкази е, че са достатъчно кратки, за да не ви държат особено дълго далеч от изкусителната морска вода. Не очаквайте задълбоченост или висока художествена стойност, но със сигурност ще поддържат адреналина ви на ниво - гарантирано средство срещу случайно задремване на плажа. Знаем колко е неприятно да изгориш по тази начин, нали?

No comments:

Post a Comment