Friday 3 August 2007

Съкращения след имената на филмите

Реших, че този пост ще е полезен за всички, които се снабдяват с филми чрез т.нар. "торенти". Това са съкращенията, които обикновено присъстват след заглавието на дадения филм. Чрез познаването им можем да разберем дали качеството на картината и звука е достатъчно добро, за да си заслужава тегленето.


CAM – Този тип VCD е бил записан от някой в киносалон чрез видеокамера и допълнителни вредни шумове от публиката могат да бъдат чути! Качеството на картината обикновено е ДОБРО, но звукът най-често е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО лош и речта е трудно разбираема.
TELESYNC (TS) – Тези релийзи също са записвани в киносалон, но обикновено със скъпа видеокамера и би трябвало звукът да е получен от различен източник (така че публиката да не се чува). Отличават се с МНОГО ДОБРО качество и стават за гледане.
TELECINE (TC) – Осъществяват се по няколко начина, но всички чрез снемане от кинолентата. Рипват се в широкоекранен (letterbox) или пълноекранен (pan and scan) формат с ОТЛИЧЕН звук и картина. Най-разпространеният начин за създаването им е като се включи устройство към киномашината, което сваля продукцията на VHS лента (наричат се telecine устройства, нo има и такива устройства, които генерират изходните данни в цифров формат и след това се вкарват в лаптоп или видеокасетофон за да се получат VCD-та).
SCREENER (SCR) – Скрийнърите се записват от промоционални видеокасети, които се разпращат на цензуриращи екипи, филмови критици и др. Качеството обикновено е като на нормалното пазарно копие, с изключение на това, че може да се появяват съобщения за запазени права по време на филма, черно-бели отрязъци, моментна липса на звук и др.
DVD-SCREENER (DVDscr) - по същество на източника е еднакъв със SCREENER-а, но оригиналът е DVD. Обикновено форматът на картината е letterbox, но липсват допълнителните материали и екстри, които пазарното копие (би) съдържа(ло).
LD/DVDRip – VCD-та с такъв етикет са свалени от DVD или Laserdisc версии на филма и качеството е същото като на оригинала.
R5
Качеството на картината на R5 се доближава до това на DVD SCR, с тази разлика, че не присъстват таймер и надписите, маркиращи скрийнърите от комерсиалните двд издания. Качеството е по- добро от TC пиратските издания, поради факта, че се използва професионална техника.В края на 2006 години някои релийз групи (DREAMLiGHT, mVs и PUKKA) започват маркирането на тези издания с тага R5 или R5.LINE (ако е добавяно английско аудио от друг източник) и съветват другите групи да правят същото.

VHSRip – източникът е видеокасета. По такъв начин се разпространяват предимно спортни и XXX продукции.
HDTV (High Definition Digital TV) – този етикет се слага на релийзи, които са едновременно взети от чист цифров източник и са излъчени като 720p (60 fps) или 1080i (30 fps).
PDTV (Pure/Pirated Digital TV) – такъв етикет се слага на релийзи, които са извличани директно от цифровия поток на предаването чрез DVB-{S,T} или HDTV карта. Те включват и всички цифрови излъчвания, които не са във HDTV формат на резолюцията.
TVRip , SATRip – това са релийзи, които са направени или от аналогов телевизионен източник, или от цифров, като е извършено междинно аналогово преобразуване, например цифров (аналогов) сателитен (телевизионен) приемник със S-Video изход към TV-Tuner Capture карта. На тях може да се забележат логотата на съответните TV или сателитни канали.

ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ :

Subbed – Означава, че има вградени субтитри. Най-често на един език и доста малки. В други случай обаче, има на 2 или повече езика и се отнема голяма част от полезната картина на екрана.
Watermarks - Малки BD, A, или Z (както и други) символи, вградени във филма. Обикновено са вградени от хората, които са рипвали филма (в Азия например от Asian Silvers/PDVD).
PROPER - Това понятие може да се обясни доста трудно, затова ще ви го обясня с пример. Приемаме, че на сцената е излязъл TS релийз на някой филм. Но някоя друга релийз група е направила също TS, но с малко по-добро качество. Тогава тя поставя в името на релийза PROPER, за да се знае, че той е с по-добро качество. Причината за това обикновено е упомената в nfo-то.
NUKED - Баннат, забранен. Причините един релийз да бъде маркиран като NUKED са много. Най-честите причини са: липса на звук за известно време, срив в картината за няколко минути, грешка при архивирането на торента (един от архивите е по-малък от останалите). При случаи като последния, обикновено релийз групата пуска FIX или директно FIX-натата версия... С две думи - релийзът е прецакан.
Dubbed - Оригиналният звук е сменен, тоест филмът е дублиран.
LIMITED - Това означава, че филма е бил прожектиран в ограничен брой кина. Обикновено са филми с по-нисък бюджет.
DC - "Director's Cut" - Режисьорска версия
SE - "Special Edition" Специално издание
FS - съкращения от Fullscreen, което означава "на цял екран". При FS релийзите широчината към височината на картината се отнасят тъй както 4 : 3
WS - съкращения от Widescreen, което означава широкоекранен. При WS релийзите широчината към височината на картината се отнасят тъй както 16 : 9

No comments:

Post a Comment