Sunday 23 September 2012

Хроника на една предизвестена среща

      

    Първата ми среща с Маркес бе повече от любопитна. Малко случайно избрах "Хроника на една предизвестена смърт", може би главно заради това, че нямах много време и търсех нещо по-кратко. Романът силно ме впечатли. Хареса ми документалния стил на повествованието, посредством което се проследяват поредица от случайни събития, довели до и не успели да предотвратят едно брутално престъпление. В тази история въпросите на честта са по-важни от самия живот. Сантяго Насар е обвинен в извършване на огромно прегрешение и това отпушва един цикъл от омраза, болка, страх и несъобразителност. Дали тази жестокост можеше да бъде избегната? Категорично да. Но какво се случва? Защо всички, които имат шанс да променят хода на събитията, остават пасивни? Самите "престъпници" сякаш в голяма част от времето безмълвно умоляват да бъдат спрени. Изпитват силно съмнение в това, което семейната чест им налага да извършат, но в един момент се оказва, че са стигнали прекалено далеч и делото им трябва да бъде доведено до кървав завършек.
    Една реална и завладяваща история, която си служи с изискани средства. Ретроспективният поглед постепенно повдига завесата на едно събитие, оставило ярка следа върху десетки участници - преки и косвени. Габриел Гарсия Маркес не раздава присъди. Не дава оценка и не упреква никого. Не се опитва да ни насади някакво мнение. Тук е решил да остави всичко в ръцете на читателите, които трябва за себе си да преценят дали една случка може и заслужава да бъде възмездена с цената на брутално отнет човешки живот.
    Маркес ме завладя със стила си - интригуващ, умело представящ всички гледни точки и увличащ те с всяка следваща страница. Езикът му е мек, приятен, ненатрапчив. Прекрасно подсилва отделни сцени с на вид дребни подробности или кратки описания на природни картини. Оплел е толкова майсторски сюжетните нишки, та въпреки че от първото изречение вече знаем какво се е случило, до самия финал поддържа интереса ни с разплитане на кълбото, водещо до отговор на два важни въпроса - "защо?" и "как?". Истински майстор на словото, когото и за напред ще чета с интерес.

No comments:

Post a Comment