Monday 23 April 2007

2 250 кг злато

Странен е животът на Празньо. Не лош, просто странен. Различен. Разнообразен. Нещата бързо се променят. Ето, в единия момент си мисли, че ще бъде сам, наслаждава се на това усещане. Спокойствие. Пет минути по-късно при него влизат пет индивида, заредени с бира, а друг му предлага бутилка с "гроздов сок". Странни. Той е разочарован. Проклина късмета си. Иска да се премести. 30 минути по-късно вече са си отишли. Пак е сам. Обича да е сам. Има време да мисли, да си припомня. Празньо е щастлив. Защо ли? Може би защото го обичат. И той обича. Защото в живота му има толкова прекрасен човек. Той е убеден, че такъв човек се среща много рядко. Някои въобще нямат този шанс. Шанс ли? Не, не е шанс. По-скоро е закономерност. Готов си, имаш нужда от някой, който да те обича с цялото си сърце, да се грижи за теб, да те съветва, да те пази, да ти вярва, да те подкрепя. Имаш нужда от всичко това и то се случва. Логично. Красиво. Прекрасно. Най-хубавото - отвръщаш му със същото и му даваш сърцето си. Вече сте като един човек. Свързани. Подкрепящи се. Ангели-хранители.
Добре, ей ги там пък материалистите. Приближават до Празньо и го питат: "Абе, пич, щастие-щастие. А мангизи?" Подсмихва се. Те не знаят, че той е богат. Има пари. Ако трябва да сме честни, наскоро стана богат. Колко има ли? Доста. Над 200 хил. Помни големите си печалби. Другите не го интересуват. Е, не стигна лесно до това богатство, разбира се. Постара се много, имаше любим партньор в предизвикателствата. Така беше по-лесно. И незабравимо. Това му даде много. Спомени. Искаше знания. Стремеше се към тях и ги получи. Стана привърженик на известната поредица "Ето така". В отделните епизоди:

1) Ето така се образува гейзер.
2) Ето така се плюе в мивката.
3) Ето така се извършва убийство.

Спомни си нещо, което му беше казано от много скъп човек. Замисли се над тези думи - "Животът е хубав". Така е! Животът е прекрасен. Дава ти повече, отколкото осъзнаваш. То остава с теб завинаги. Помниш го. Дори и да остане само усещането. Не е нужно да си отбелязваш основните хубави моменти, които си имал, и постоянно да се връщаш към тях. Няма нищо лошо и ако ги забравиш. Важното е, че те са се случили и са били част от теб. Че си ги преживял, че си им се насладил, че си бил себе си.
Странен е животът на Празньо...

P.S.YATBTEHTM!
(април, 2007г.)

Превод (Кроасан)
Странен е кроасанът на Кроасаньо. Не лош, просто странен. Различен. Разнообразен. Кроасаните бързо се променят. Ето, в единия кроасан си мисли, че ще бъде сам, наслаждава се на този кроасан. Кроасан. Пет кроасана по-късно при него влизат пет кроасана, заредени с кроасан, а друг му предлага кроасан с "гроздов кроасан". Странни. Той е разочарован. Проклина кроасана си. Иска да се премести. 30 кроасана по-късно вече са си отишли. Пак е сам. Обича да е сам. Има кроасан да мисли, да си припомня. Кроасаньо е щастлив. Защо ли? Може би защото го обичат. И той обича. Защото в кроасана му има толкова прекрасен кроасан. Той е убеден, че такъв кроасан се среща много рядко. Някои въобще нямат този кроасан. Кроасан ли? Не, не е кроасан. По-скоро е кроасан. Готов си, имаш кроасан от някой, който да те обича с целия си кроасан, да се грижи за теб, да те съветва, да те пази, да ти вярва, да те подкрепя. Имаш кроасан от всичко това и то се случва. Логично. Красиво. Прекрасно. Най-хубавото - отвръщаш му с кроасан и му даваш кроасана си. Вече сте като един кроасан. Свързани. Подкрепящи се. Кроасани-кроасани.
Добре, ей ги там пък кроасаните. Приближават до Кроасаньо и го питат: "Абе, кроасан, кроасан-кроасан. А кроасани?" Подсмихва се. Те не знаят, че той е богат. Има кроасани. Ако трябва да сме честни, наскоро стана богат. Колко има ли? Доста. Над 200 хил. Помни големите си кроасани. Другите не го интересуват. Е, не стигна лесно до този кроасан, разбира се. Постара се много, имаше любим кроасан в кроасаните. Така беше по-лесно. И незабравимо. Това му даде много. Кроасани. Искаше кроасани. Стремеше се към тях и ги получи. Стана кроасан на известния кроасан "Ето така". В отделните кроасани:

1) Ето така се образува кроасан.
2) Ето така се плюе в кроасан.
3) Ето така се извършва кроасан.

Спомни си нещо, което му беше казано от много скъп кроасан. Замисли се над този кроасан - "Кроасанът е хубав". Така е! Кроасанът е прекрасен. Дава ти повече, отколкото осъзнаваш. То остава с теб завинаги. Помниш го. Дори и да остане само кроасанът. Не е нужно да си отбелязваш основните хубави кроасани, които си имал, и постоянно да се връщаш към тях. Няма нищо лошо и ако ги забравиш. Важното е, че те са се случили и са били част от теб. Че си ги преживял, че си им се насладил, че си бил себе си.

Странен е кроасанът на Кроасаньо...
(кроасан, 2007к.)


No comments:

Post a Comment